Hem
Service och tjänster
Revisorn informerar
Frågor och svar
  

Frågor och svar

 
Fråga: Jag planerar att sälja mitt aktiebolag under 2019. Vilken skatt får jag på vinsten?

Svar: Det är i grunden tjänstebeskattning på vinst vid försäljning av aktier i eget aktiebolag. Kan alltså innebära så hög skatt som 52% - 58% beroende på din egen årsinkomst och kommunalskatten där du bor. Har du sparad utdelning som ej utnyttjats så är det dock bara 20% skatt på denna del (och överskjutande sedan tjänstebeskattning).

Det finns dock ett vanligt sätt att undvika den höga beskattningen och det är att du bildar ett nytt aktiebolag först, säljer sedan dina aktier i gamla bolaget till beloppet för sparad utdelning till det nya bolaget. Den vinsten beskattas till 20%. Därefter säljer det nya bolaget sina dotterbolagsaktier (dvs ditt gamla aktiebolag) till utomstående köpare. Vinsten är där skattefri för det nybildade bolaget.

Sedan måste det nya bolaget "ligga i träda" i minst 5 år. Slutligen kan du likvidera/sälja det nya bolaget och då få en beskattning med bara 25%.

Observera att du måste göra proceduren helt rätt, annars blir skatteeffekten inte den önskade. Hör med din revisor eller skattejurist.

 
Copyright

© 2019 Peter Strömbergs Revisionsbyrå AB


Adress

Dumpergatan 2
442 40 Kungälv
Karta


Kontakt

info@strombergsrevbyra.se
0303-92050
070-5608850


 

Snabblänkar

Skatteverket
FAR
Företagarnas riksförbund
Bolagsverket
Regeringen